Ugrás a fő tartalomra

5 nyári szupergyümölcs

Forrás: www.pxhere.com

Az egyik legjobb dolog a nyárban a gyümölcsszezon. Ezek a gyümölcsök pedig nemcsak ízletesek, de nagyon jól beleilleszthetők a fogyókúrába is. Mégis azt mutatják a felmérések, hogy ilyenkor sem fogyasztunk eleget az egészséges termésekből.
A gyümölcsökben található fruktóz miatt sem kell aggódni, hiszen az teljesen úgy bomlik le a szervezetben, mint a kristálycukor. A tanulmányok azt mutatják, hogy az étkezések közötti gyümölcsnassolás csökkenti a szívbetegségek kockázatát, az elhízást és megvéd bizonyos típusú rákos megbetegedésektől, hiszen magas az antioxidáns tartalma.

1. Őszibarack

Nincs is talán jellemzőbb nyári gyümölcs a lédús baracknál. Igazi júliusi-augusztusi kedvenc, és nemcsak finom, de nagyon táplanyagdús is. Egy közepes méretű őszibarack mindössze 60 kalóriát tartalmaz, és 20 különböző mikro- és makrotápanyagot, mint például a rostokat, az A-, C-, E-vitamint, káliumot és cinket. A barack ráadásul zsír-, só-, koleszterin- és tranzsírmentesek.

A nyári gyümölccsel igazán tápláló ételeket is készíthetünk, hiszen finom, sütve, grillezve, serpenyőben elkészítve hús vagy halétel mellé, vagy egyszerűen csak megszórva fahéjjal igazi bűntudat nélkül élvezhető desszert.

2. Mangó

Több, mint 20 létfontosságú vitamint tartalmaz, ezért jól beilleszthető az egészséges étrendbe. Egy csésze friss mangó biztosítja a napi C-vitamin-szükséglet 100 százalékát, ezáltal erősíti az immunrendszerünket, jót tesz a fogaknak és az ínynek, valamint támogatja a bőr egészségét azáltal, hogy elősegíti a kollagén képződését. A mangó ráadásul rostokban is igen gazdag.

Egy csésze mangó csak 100 kalóriát tartalmaz, és igen kreatív módon készíthető el a konyhában. Ehetjük frissen, vagy fagyasztva, sorbet formájában. Valamint köretként is fogyasztható, ha összekeverjük feketebabbal.

3. Cseresznye

A zamatos cseresznye szezonja júniustól augusztusig tart, érdemes kiélvezni ezt a három hónapot. A cseresznye sok rostot és káliumottartalmaz, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma, hiszen egy csésze csak 100 kcal.
Gyönyörű színét egy olyan vegyületnek köszönheti, amely a tanulmányok szerint segíthet csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. Ráadásul ez a gyümölcs csökkenti a szívbetegségek kockázatát is. A legjobb ízű cseresznye nagyszemű, gömbölyded, kemény, és gazdag színű és aromájú. Desszertekhez, öntetekhez is kiváló.

4. Sárgadinnye

Édes és zamatos illatú gyümölcs, amely félreérthetetlen jele a nyárnak. A legjobbak szezonja júniustól szeptemberig tart. Nemcsak az ízlelőbimbókat kényeztetik, de jótékonyan hatnak a diétára is. Egy csésze sárgadinnye csak 50 kalóriát tartalmaz, aok benne a rost, a kálium, a C-vitam, a béta-karotin, és magas, kb. 90 százalék a víztartalma.
Úgy lehet a legjobbat kiválasztani, ha illat alapján dönt. Azt a részét szagolja meg, ahol korábban a virágja volt, azaz a szár helyének ellentétes oldalán. Fogyaszthatja magában, kockára vágva vagy saláták alkotóelemeként.

5. Eper

Az eper igazi szezonja áprilistól júniusig tart. Nyolc közepes földieper több C-vitamint tartalmaz, mint hasonló mennyiségű narancs, ráadásul gazdag jótékony antioxidánsokban, káliumban, folsavban és rostban. Egy tanulmány szerint, aki heti kétszer epret eszik, az agya egészségéért is tesz, hiszen, lelassíthatja akár 2,5 évvel a kognitív hanyatlást.
A jó eper duci, kemény, formás és egyszínű. Jó salátákhoz, öntetekhez vagy a reggeli joghurtba, zabpehely mellé. Sőt pizzaszószba is tehetjük, akár a paradicsomot. Az eperöntet jó tengeri halak mellé, és isteni saláta készíthető belőle egy kis mozzarellába keverve.

Forrás: www.hazipatika.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hisztamin intolerancia

https://drjockers.com Mi az a hisztamin? A hisztamin a szervezetünkben termelődő szöveti hormon, amely elsősorban neurotranszmitterként (idegi átvivő anyag) működik. Ezen kívül igen fontos szerepet tölt be az allergiás reakciók létrejöttében és az immunfunkciókban is, vagyis az idegen anyagokkal szembeni védelemben. Bár az emberi szervezet is képes nagy adagban előállítani, étellel és itallal is sok jut be a vérbe. Mit jelent a hisztamin intolerancia? Hisztaminózis vagy hisztamin intolerancia alatt az élelmiszerrel bejutó hisztaminra való túlérzékenységet értjük. Nem veleszületett probléma, a helytelen életmód, étkezési szokások, bélgyulladások/fertőzések következménye, különféle gyógyszerek mellékhatása. Oka alapvetően többrétű lehet: beteg a bélnyálkahártya és az elfogyasztott ételekben található hisztaminból túl sokat enged a vérbe jutni felborult a normál baktériumflóra és olyanok kerültek túlsúlyba, melyek hisztamint is nagy mennyiségben termelnek nem termelődik e...

A nyirokmirigy gyulladás otthoni ápolása

Forrás: www.top10homeremedies.com 1.    Meleg borogatás A nyirokmirigy duzzanat mindenkori hatékony kezelése a meleg borogatás. A hő javítja a vérkeringést, amely csökkenti a duzzadst és a fájdalmat is.  1. Mártson egy törölközőt vagy kendőt meleg vízbe és csavarja ki. 2. Helyezze a törölközőt 5-10 percre a megduzzadt nyirokmirigyekre. 3. Ismételje naponta néhány alkalommal, amíg a duzzadás meg nem szűnik.  Napi néhány alkalommal mossa meg a duzzadt területet meleg vízzel.  2.    Masszázs Másik hatékony gyógymód a nyirokmirigyek masszázsa. A masszázs stimulálja a nyirokmirigyeket, ezzel elősegíti megfelelő működésük helyreállítását. Idővel csökkenti a duzzadást, valamint csökkenti a méreganyagok felhalmozódását is.  1. Ujjai segítségével finoman masszírozza nyirokmirigyeit nagyjából 5 percen át. Naponta 2-3 alkalommal ismételje, amíg a duzzadás meg nem szűnik. 2. Keressen fel egy hivatásos masszőrt, és kérjen...

Házi Paleo, málnás fagyi ( cukor,laktoz, gluténmentes)

Hozzávalók: Málna Zsiros kokuszkrém/tej Édesitő( xillit, eritrit) A hozzávalókat összeturmixoljuk majd fagyasztóba rakjuk....1-2 óránként kivesszük és megkavarjuk.