![]() |
forras: http://www.egeszsegmagazin.com |
A D-vitamin – hivatalos nevén kalciferol – ultraibolya sugárzás hatására keletkezik a szervezetben a vitamin előanyagaiból. Sok helyen éppen ezért napfény vitaminnak is nevezik. Valójában egyébként nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben.
Létezik D1-, D2- és a D3-vitamin. D2-vitamint inkább a növények tartalmaznak, az állati eredetű élelmiszerekben viszont mindkettő megtalálható. Biológiai hatását tekintve a D3-vitamin (kolekalciferol) a legaktívabb, könnyebben és jobban hasznosítható a szervezet számára. További előnye, hogy ehhez nem csak élelmiszerekből jutunk hozzá, hanem szervezetünk képes maga is előállítani: a bőr alatti zsírrétegben raktározott elővitaminokból, UV-vény segítségével. Azonban végleges, a szervezet számára hasznosítható formáját csak a májban és a vesében nyeri el.
Mihez van szükségünk D3-vitaminra?
Csontépítéshez, a csontritkulás megelőzéséhez
A D-vitamin legfontosabb feladata, hogy a
bélből felvett kalciumsókat segítsen beépíteni a csontokba és a
fogakba. Tehát a D-vitamin felelős azért, hogy csontjaink épek és
egészségesek legyenek. Ezen kívül még szabályozza a foszfor
háztartásunkat is. D-vitamin nélkül nem létezik erős csontváz. Ha
megfelelő a D-vitamin ellátottságunk, megelőzhetjük a csontritkulást.
Bőrünk és hajunk számára
Az egészséges haj- és bőrszerkezet
felépítéséhez is nélkülözhetetlen a D-vitamin. Hiányában pikkelysömör,
ekcéma, szőrtüszőgyulladás alakulhat ki, és hullani kezd a hajunk.
Immunrendszerünk megfelelő működéséhez
A legújabb kutatások szerint a D-vitamin
szerepet játszik az autoimmun betegségek megelőzésében, a szervezet
elsavasodásának megszüntetésében és jótékony hatással van olyan
betegségekre, mint a Sclerosis Multiplex, a Rheumatoid Arthritis és
bizonyos rák típusok (mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, prosztata
rák, stb.)
Idegrendszerünk számára
A D-vitamin gondoskodik az idegrendszer
megfelelő működéséről, mivel az agysejtek regenerációját segíti. Ennek
köszönhetően kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak, optimisták vagyunk.
Hiányában csökken a koncentrációs képesség, feszültebbek, stresszesebbek
lehetünk.
Májunk számára
Bizonyított, hogy a D-vitamin fokozza a májszövet regenerációt és kontrollálja a májban található glikogén szintézisét.
Szív- és érrendszerünk számára
Szívvédő és vérkeringés fokozó hatása
van. A D-vitamin hiánya hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához,
súlyosbodásához, megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés
kockázatát. Mivel a halolajok nagy mennyiségben tartalmaznak
D3-vitamint, ezért érdemes heti szinten fogyasztanunk halféléket, hogy
megőrizzük szívünk és érrendszerünk egészségét. A halolajat
étrend-kiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük.
Izmaink számára
Kevesen tudják, hogy izmaink megfelelő
működéséhez nagy mennyiségű kalciumra van szükségünk. A kalciumhiány
gyenge izomzatot és gyakori izomgörcsöket eredményez. Mivel a kalcium
felszívódásához szükségünk van D-vitaminra, elégtelen kalcium ellátás
esetén gondolnunk kell a D-vitamin hiányra.
Méregtelenítéshez
Talán erről hallottunk a legkevesebbet.
Pedig érdemes tudnunk, hogy a D-vitamin látja el a szervezet
ólommentesítését. A nagyvárosokban élőknek ez különösen fontos
információ!
Cukorbetegség megelőzésére
A D-vitamin fokozza a hasnyálmirigy
béta-sejtjeiben az inzulintermelést. Hiánya ezért a cukorbetegség
kialakulásának egyik kockázati tényezője lehet. Az amerikai Journal of
Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent cikk egyértelműen
rámutat arra, hogy ha a D-vitamint megfelelő mennyiségben visszük be a
szervezetünkbe, akkor nagy eséllyel előzzük meg a 2-es típusú
cukorbetegséget. Ez a vitamin úgy képes csökkenteni a felnőttkori
cukorbetegség kockázatát, hogy javítja az inzulint termelő sejtek
működését – ezt állapították meg az amerikai kutatók
Magzatunk fejlődéséhez
Várandósság alatt különösen figyelnünk
kell a megfelelő D-vitamin ellátásunkról, mert az szükséges a babánk
csontozatának és tüdejének fejlődéséhez is. Ha magzatunk nem jut
elegendő D-vitaminhoz, fejlődési rendellenességgel számolhatunk, illetve
később, nagyobb eséllyel alakulhat ki a gyermekkori cukorbetegség.
A D-vitamin hiány tünetei
Az alacsony D-vitamin az alábbi betegségekben és tünetekben nyilvánulhat meg:
- Izomgyengeség
- Gyulladások
- Depresszió
- Skizofrénia
- Psoriasis (pikkelysömör)
- Ekcéma
- Meddőség
- Rákos elváltozások: mellrák, petefészekrák, vastagbélrák és prosztata rák
- Autoimmun betegségek, mint: Sclerosis Multiplex, Rheumatois Arthritis, Diabetes Mellitus 1, Crohn betegség, Krónikus bélgyulladás, Magas vérnyomás
D-vitamin hiány egyéb tünetei:
- Rövidlátás
- Foghullás
- Gennyes fog, fogíny-gyulladások
- Könnyebben törő csontok
- Megvastagodott boka-, térd- és kézízületek
- Alvászavar
- Ideg zavarok, ingerlékenység, izgatottság
- Fáradtság
- Csontlágyulás, csontritkulás
- Hajhullás
Hogyan juthatunk D-vitaminhoz?
Napozással
A legjobb D-vitamin forrás a napfény.
Naponta 10-20 percnyi napozás biztosítaná a megfelelő D3-vitamin
utánpótlást számunkra. Azonban manapság egyre kevesebbet tartózkodunk a
napon, és azt is fényvédőkrémekkel tesszük. Nem csoda, hogy a Föld
lakosságának 98%-a D-vitamin hiányban szenved. Sokan szoláriumozással
helyettesítik a napozást. Fontos tudni azonban, hogy a D-vitamin
elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás UV-B spektruma, ezért a
döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium nem alkalmas a D-vitamin
pótlására.
Élelmiszerekkel
Étrendünkbe építsük be és rendszeresen fogyasszuk az alábbi D-vitamint tartalmazó élelmiszereket:
- csukamájolaj
- halfélék: hering, makréla, lazac, szardínia, tonhal
- kaviár
- teljes kiőrlésű gabona
- tojássárgája
D-vitamin túladagolás
Mivel zsírban raktározott vitaminról van
szó, elméletileg lehetséges a túladagolása. Ha túl sok D-vitamint
fogyasztunk, akkor megemelkedik a vér kalcium szintje és a többlet
lerakódik. Ez érrendszeri problémákhoz vezethet. Ehhez azonban a napi
ajánlott mennyiség 100-250-szeresét kellene elfogyasztani napi szinten,
hónapokon át. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy a D-vitamin biztonságos.
Senkinek sem kell tartania a túladagolástól, még étrend-kiegészítő
szedése esetén sem, ha az előírásnak megfelelően alkalmazza.
forrás: https://www.gyogynovenysziget.hu
Megjegyzések
Megjegyzés küldése